Joensuun seudun maaseutuohjelma 2014-2020

17.06.2014
Seutukunnalliseen ohjelmaan on koottu Joensuun seudun kuntien ja kaupunkien alueella seutukunnallisesti ja paikallisesti tärkeiksi koettuja tarpeita ja kehittämiskohtia. Joensuun seutukuntaan kuuluvat Ilomantsin, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven ja Juuan kunnat sekä Joensuun ja Outokummun kaupungit. 
 
Joensuun seudun maaseutupalveluiden maaseutuviranomaiset ovat valmistelleet ohjelmaa eri sidosryhmien kanssa tiivistä yhteistyötä tehden. Ohjelma on valmisteltu yhteensopivaksi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman, maakunnallisen maaseudun kehittämissuunnitelman sekä Joensuun seudun ja Vaara-Karjalan Leader -yhdistysten ohjelmien laadinnan kanssa.  Joensuun seudun maaseutuohjelman kokoamisesta ja pääosin kirjoittamisesta on vastannut Päivi Turunen ProAgria Pohjois-Karjalasta. Ohjelman on tilannut ja rahoittanut Joensuun seudun maaseutupalvelut. Maaseutupalveluista ohjelmaa on ollut työstämässä Unto Pirinen, Alina Koponen, Teuvo Hirvonen, Teuvo Mutanen ja Pertti Iivanainen.
Maaseutuohjelman tavoitteena on kohdentaa maaseutupalveluiden agrihankkeiden kuntaosuuksia käytännöstä nouseviin kehittämiskohteisiin, sekä edistää muutoinkin maaseudun elinkeinojen kehittymistä ja vahvistaa maaseutuasumisen ja yrittämisen toimintaympäristöä. Keskeisimpinä prioriteetteina nousevat maidon- ja naudanlihantuotannon, luonnonmukaisen tuotannon ja energiaomavaraisuuden kehittäminen, asumismaaseudun ylläpitäminen, maankäytön suunnitelmallisuus sekä asumisen ja tuotannon harmoninen rinnakkaiselo. 
Joensuun seudun maaseutupalveluiden toimintatapoja ovat mm. tiedottaminen esimerkiksi maakaista.fi -tiedotuskanavan kautta, messuille ja maatalousnäyttelyyn osallistuminen, kouluttaminen, koordinointi, hankeyhteistyöhön osallistuminen, kyselyissä ja kartoituksissa mukana oleminen myös maaseutuhallinnon ja eri sidosryhmien välillä lisätään yhteistoimintaa. 
 
Ohjelma on kaikkien niin viranomaisten kuin kuntalaisten yhteinen tahto kehittää Joensuun seudun maaseutua ja sen elinkeinoja.  Ohjelman toteuttamisvastuu on Joensuun seudun maaseutupalveluilla ja toimenpiteitä toteutetaan eri toimijoiden kesken, joita ovat mm. ProAgria Pohjois-Karjala, MTK Pohjois-Karjala, Leader -toimintaryhmät, Maaseudun sivistysliitto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu, Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek, Suomen  metsäkeskus, Pohjois-Karjalan alueyksikkö, Pohjois-Karjalan kaupungit ja kunnat, Kyläyhdistykset- ja kylätoimikunnat, maaseudun järjestöt ja yhdistykset.
 
Lisätietoja:
Pertti Iivanainen, maaseutupäällikkö Joensuunseudun maaseutupalvelut, 040 7485310, pertti.iivanainen@liperi.fi 
Päivi Turunen ProAgria Pohjois-Karjala 040-3012452 paivi.turunen@proagria.fi
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.